ANASAYFA PROGRAMLAR GÜNLÜK UYKU PROGRAMI
GÜNLÜK UYKU PROGRAMI

GÜNLÜK UYKU PROGRAMI

6.44K
1

Uyku Çeşitleri

Re’fet, [veya gündüz uykusunda iken… (A’raf Sûresi:4.)] âyet-i celilesindeki (Öğle uykusu) kelimesinin manasını merak edip sorması münasebetiyle ve hapiste sabah namazından sonra sairler gibi yatmasından gelen rehavet dolayısıyla, elmas gibi kalemini atalete uğratmamak için yazılmıştır. Uyku üç nevidir:

Birincisi: Gayluledir ki, fecirden sonra tâ vakt-i kerahet bitinceye kadardır. Bu uyku, rızkın noksaniyetine ve bereketsizliğine hadîsçe sebebiyet verdiği için, hilaf-ı sünnettir. Çünki rızık için sa’yetmenin mukaddematını ihzar etmenin en münasib zamanı, serinlik vaktidir. Bu vakit geçtikten sonra bir rehavet ârız olur. O günkü sa’ye ve dolayısıyla da rızka zarar verdiği gibi, bereketsizliğe de sebebiyet verdiği, çok tecrübelerle sabit olmuştur.

İkincisi: Feyluledir ki, ikindi namazından sonra mağribe kadardır. Bu uyku ömrün noksaniyetine, yani uykudan gelen sersemlik cihetiyle o günkü ömrü nevm-âlûd, yarı uyku, kısacık bir şekil aldığından maddî bir noksaniyet gösterdiği gibi, manevî cihetiyle de o gün hayatının maddî ve manevî neticesi ekseriya ikindiden sonra tezahür ettiğinden, o vakti uyku ile geçirmek, o neticeyi görmemek hükmüne geçtiğinden, güya o günü yaşamamış gibi oluyor.

Üçüncüsü: Kayluledir ki, bu uyku sünnet-i seniyedir. Duha vaktinden, öğleden biraz sonraya kadardır. Bu uyku, gece kıyamına sebebiyet verdiği için sünnet olmakla beraber, Ceziret-ül Arab’da vakt-üz zuhr denilen şiddet-i hararet zamanında bir ta’til-i eşgal, âdet-i kavmiye ve muhitiye olduğundan, o sünnet-i seniyeyi daha ziyade kuvvetlendirmiştir. Bu uyku, hem ömrü, hem rızkı tezyide medardır. Çünki yarım saat kaylule, iki saat gece uykusuna muadil gelir. Demek ömrüne hergün bir buçuk saat ilâve ediyor. Rızık için çalışmak müddetine, yine bir buçuk saati ölümün kardeşi olan uykunun elinden kurtarıp yaşatıyor ve çalışmak zamanına ilâve ediyor.  (28. Lem’a’nın 3. Nüktesi)

Said Nursî

* * *

Dördüncüsü: Leyluledir ki, yatsı namazından imsak vaktine kadar olan vakittir. Bu uyku hadisçe tavsiye edildiği için sünnet-i seniyyedir. Bir insan bedeninin ihtiyacı olan gece uykusu beş saattir. Ziyadesi zarardır.

 

risaleinuregitimmerkezi24451

 

 

beş saat gece uykusu uyuyan bir insan yarım saat Kaylule ile toplam 5,5 saatlik vaktini uykuda geçiriyor. 8 saat uyuyan bir insana göre günlük 2,5 saatini uykunun elinden kurtarıyor.

Bir yılda;     2,5 x 365=918,5 saat,   yani 38,27 gün fazla yaşıyor. 

 

Saat 06.00: Kortizon salgılamasıyla organizma uyanır. Bu uyanma vücut için kendini yavaş yavaş kalkmaya hazırlama işaretidir. Metabolizma  hareketlenir ve o günün işleri için enerji ve protein hizmete hazır olur.

 Saat 07.00: Vücut hâlâ zayıf bir safhadadır. Bu nedenle bu saatte spor yapmaktan kaçının. Çünkü kalbe ve dolaşıma gereksiz yüklenmiş olursunuz. Spor yerine güzel bir kahvaltı edin, çünkü sindirim organları bu saatte iyi çalışır. Karbonhidratlar bizim için yararlı olacak enerjiye çevrilir ( geceleri ise yağlar)

Saat 08.00: Bu saatte bezler fazla miktarda hormon salgılarlar. Romatizması olanlar uzuvlarındaki ağrıyı gün boyu daha kuvvetli hissederler.

Saat 09.00: Vücudun dinç, kuvvetli olduğu saattir. Her hangi bir hastalık için iğne olacaksanız, bu, en doğru zamandır.

Saat 10.00: Organizma şimdi faaliyete, harekete hazır durumdadır. Fazla enerjiktir, vücut en fazla ısısına ulaşmıştır, verimliliğimiz en üst düzeydedir. “ kısa süreli belleği” iyi durumdadır. İnsan dinamik olur fakat dikkat edilecek nokta şudur: saat 10.00 ile 12.00 arası enfarktüs olaylarına sık rastlanır.

Saat 11.00: Vücudumuzun tam formunda olduğu bir saattir. Kalp ve dolaşım o kadar zinde durumdadır ki, yapılan muayenelerde kalpteki bir bozukluk gözden kaçabilir. Verimli olmaya programlanmışızdır. Hazır cevaptır ve özellikle hesap işleri, matematik ödevleri rahat ve iyi bir şekilde, zorlanmadan yapılabilir.

Saat 12.00: Vücudun dinlenmeye ihtiyacı vardır. Dikkat azalır ve insanı uyku basar. Midedeki asit miktarı fazlalaşır ( Hatta bir şey yemesek bile). Beyindeki kan akımı azalır. Çünkü kan sindirim organlarını desteklemesi için mide tarafından kullanılır. Öyle uykusu uyuyabilen kişilerde istatistiklere göre enfarktüse yüzde 30 oranında az rastlanır.

Saat 13.00 : Vücut formdan bir hayli düşmüştür. Verimlilik gün ortalamasının yüzde 20 aşağısındadır. Bütün organlar en alt düzeyde çalışır. Sadece safra öğle yemeğini hazmettirmek için faaliyettedir.

Saat 14.00: kendimizi bitkin hissederiz. Çünkü tansiyon hormon düzeyi düşmüştür. Diş doktorundan korkan kişi, doktora bu saatte  randevu almalıdır. Çünkü,bu saatte acıyı daha az hissederiz

Saat 15.00: Yeni işlere hazır olun, enerjimiz geri gelmiştir, belleğimiz tam formundadır. İkinci kez verimliliğe yaklaşırız, ama bu verimlilik sabahkinden azdır.

Saat 16.00: Spor faaliyetleri için en iyi saattir. Tansiyon ve dolaşım çok iyi durumdadır. Antrenmanlar için de en iyi zamandır.

Saat 17.00: Organların faaliyeti üst düzeydedir. Kuvvetimiz artar, oksijenin harcanması fazlalaşır. Böbrekler ve mesane özellikle çok çalışır. Tırnakların ve saçın en çabuk uzadığı zamandır. Fakat mide ülseri olan hastalar için durum kritiktir. Öğleden sonra geç saatlerde ve akşamın ilk saatlerinde midedeki asit fazlalaşır. Saat 17 ye doğru, mide kanamasından dolayı hastaneye gelenlerin sayısı artar.

Saat 18.00: Akşam yemeği için iyi bir saattir. Pankreas bu saatte özellikle aktiftir.

Saat 19.00: Kan basıncı ve nabız genellikle bu saatte tembelleşir. Bu nedenle kan basıncı düşüren ilaçlar konusunda dikkatli olmalısınız, bu ilaçlar tehlikeli olabilirler. Sinir sistemi üzerinde etkili olan ilaçların tesiri de bu saatte fazladır.

Saat 20.00: Karaciğerdeki yağ düzeyi düşer ve kirli kan kalbe her zamankinden daha fazla akar. Alerjisi olanlar ve astımlılar ilaçlarını bu saatte almamalıdırlar. Etkisi hemen görülür. Antibiyotikler de az doz da alınsa etkileri en üst düzeyde olur.

Saat 21.00: Sindirim organlarını günlük görevi sona ermiştir. Davetleri sevenler dikkatli olmalıdırlar. Gelen her şey midede sabaha kadar hazmedilmeden kalır ve bu durum tehlikelidir. Kalan yemekler bağırsak sahasındaki mukozaya hücum eder. O yüzden bu saatte özellikle kilolu olanlar yemek konusunda dikkatli davranmalıdırlar.

Saat 22.00: Bu saatte vücudumuzun polisi akyuvarlar özellikle aktiftirler. Dozu azaltılması gereken ilaçlar için bu, çok elverişli bir saattir. Bu ilaçlar yanlış zamanda alındığı takdirde enfeksiyon tehlikesi fazlalaşır.

Saat 23.00: Organizma gün boyunca aktif bir şekilde faaliyet gösteren stres hormonunun salgılanmasını durdurur. Bu saatte sakinleşiriz, rahatlarız,gevşeriz.tam dinlenme saatidir.Metabolizmanın faaliyeti en alt düzeydedir.Tansiyon,kalbin atımı ve vücut ısısı düşer.

           Saat 24.00: Uyuduğumuz sırada deri hücreleri durmadan çalışır, gündüz olduğunda daha sık bölünürler. İlk rüya safhası başlar, yarım saat içinde rüya görmeye başlarız.  

           Saat 01.00: Verimliliğimiz en alt düzeydedir. Bu saatte çalışanlar hata yaparlar, dikkat son derece azalır. Çünkü vücut kendini uyumaya programlamıştır, kısa zamanda en derin uykuya dalınır.

Saat 02.00: Araba kullananlar bu saate çok dikkat olmalıdırlar. Çünkü görme zayıflar, tepkiler yavaşlar. Bu nedenle trafik kazaları daha fazla olur. Vücut soğuğa çok hassastır, çabuk üşür fakat derimiz acıya karşı fazla hassas değildir.

Saat 03.00: Bedensel ve ruhsal olarak karanlık bir safhadır. Melatonin hormonun salgılanması tembel ve kararsız yapar. İntihar edenlerin sayısı fazlalaşır.

Saat 04.00: Stres hormonundan enerji kazanırız. Enfarktüs krizleri saat 04.00 ile 06.00 arasında özellikle fazladır. Çünkü kan basıncı oldukça yükselir, damarlar gerilir.

           Saat 05.00: Bu saatte vücuttaki erkeklik hormonu sargılanması artar. Stres hormonun konsantrasyonu bizi faaliyete geçirmiştir. Bu hormon, gündüz değerinin tam altı katına çıkar. Vücudumuz harekete geçer, kaybolan enerji yeniden geri gelir. Artık yeni bir güne başlamak için hazırızdır.

(6441)

Yorum(1)

  1. Üstad Bediüzzaman, kaylule uykusunun vakti ile ilgili olarak “…öğleden biraz sonraya kadar” demiş yani tabloda gösterdiğiniz gibi öğle vaktinden ikindi vaktine kadar dememiş. Buradaki “biraz” kelimesinden anlaşılması gereken yarım saat veya bir saat kadar bir süredir. Saygılarımla…

YORUM YAZ

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir